De nieuwsbrief: over de inhoud, verschillende systemen en verzendtijden

De nieuwsbrief: over de inhoud, verschillende systemen en verzendtijden

juni 9, 2017

Nieuwsbrieven: je wordt er dood mee gegooid, maar ze werken wel. Zowel in B2C als in B2B is de periodieke mailing een veelgebruikt communicatiemiddel. Het is een proactieve vorm van communicatie; je stuurt het naar mensen toe en zij ontvangen deze dus sowieso. (Tegenovergesteld is reactieve communicatie; een website, waar mensen zelf naartoe moeten gaan.)

Met relevante inhoud worden de meeste nieuwsbrieven relatief goed gelezen, ten opzichte van bijvoorbeeld social media berichten. Maar hoe zet je nou zelf een nieuwsbrief op? Wat zet je daarin? Hoe vaak verstuur je die? In deze blog geef ik je advies en handige tips om aan de slag te gaan met jouw eigen nieuwsbrief.

De inhoud van je nieuwsbrief

Bedenk eerst waarvoor je je nieuwsbrief gaat gebruiken, wat het doel is. Bijvoorbeeld: bestaande leads verleiden tot aankoop van je product, of positioneren van jouw bedrijf bij stakeholders, of nieuwe producten bekend maken bij mijn fans. Zet dat op papier, en pak dat bij iedere nieuwsbrief die je gaat versturen er weer bij. Zo houd je focus en creëer je een duidelijk beeld van jouw nieuwsbrief; lezers weten wat ze kunnen verwachten.

Belicht jouw sterke kanten

Sta jij voor kwaliteit of ben je de goedkoopste? Heb je een product of een dienst? Wat maakt jou uniek? Laat dat naar voren komen, in alles. Laat je team zien, de energie van een startup, of juist de persoonlijke insteek van een zzp´er. Coolblue laat bijvoorbeeld haar medewerkers vlog-recensies opnemen: persoonlijk, kundig. Nespresso laat haar producten zien: het gaat puur om de koffie. Zelf begin ik mijn nieuwsbrief altijd met een vlog, een persoonlijke update.

Een template maken

Een template is een sjabloon, het zorgt ervoor dat jouw mailing er iedere keer ongeveer hetzelfde uit ziet. Dat is belangrijk, om professioneel over te komen, maar ook om de aandacht van de lezer te trekken naar ín jouw nieuwsbrief staat.

In een template leg je vast wat de naam van jouw nieuwsbrief is, hoe deze er visueel uit ziet, hoe losse berichten eruit zien, welk lettertype je gebruikt, enzovoorts. Speel er wat mee, maak keuzes die bijdragen aan jouw doelstelling (zie kopje ´De inhoud van je nieuwsbrief´).

Verschillende systemen: MailChimp, Constant Contact, AWeber & meer

Er zijn veel verschillende systemen beschikbaar, gratis en betaald. Persoonlijk vind ik het handig als ik het systeem kan integreren met andere systemen die ik gebruik, zodat je bepaalde functies kunt automatiseren. Een goed overzicht van de voor- en nadelen van verschillende systemen vind je op Quora en op Capterra. Zelf werk ik met MailChimp, een gratis systeem (tot 2000 ontvangers) dat ik kan integreren met Facebook en Instagram, en met het Zoho CRM.

Hoe vaak en wanneer?

Hoe vaak heb je echt wat nieuws te melden? Zo vaak verstuur je een nieuwsbrief. Natuurlijk kun je hierin experimenteren. Een nieuwsbrief maken kost al snel 8 uur, dat is alleen de moeite waard als het ook loont in het aantal mensen dat je bereikt. Dus zoek de sweet spot: vaak genoeg communiceren zodat mensen jouw bedrijf herkennen en er zelf aan denken wanneer ze jouw product zoeken, niet té vaak zodat je niet meer interessant bent.

Er is niet één moment dat het beste is om een nieuwsbrief te sturen. Bedenk vooral wanneer jouw ontvangers over jouw product willen lezen: ´s avonds voor de TV, tijdens kantooruren, voor of na de vergadering? Veel mailingen gericht op merkbeleving, stakeholders, ambassadeurs, zijn voor lezers interessant vanuit intrinsieke motivatie: ze willen oprecht weten wat er met jouw bedrijf gebeurd. Een late middag, avond of zelfs zaterdagochtend werkt dan goed. Verstuur je zakelijkere informatie, bijvoorbeeld reclame of een informatievere mail vanuit een zakelijk merk (geen persoonlijke factor), waarschijnlijk willen mensen dan ook over jouw product lezen tijdens kantoortijden.

Leestip: Nationaal E-Mail Onderzoek van Blinker (2016)

Statistieken & leren van je nieuwsbrief

Na het versturen van een mailing kun je via je mailsysteem statistieken inzien. Hoe veel mensen hebben je mail geopend, welke links hebben zij het meest aangeklikt, wie hebben zich uitgeschreven, enzovoorts. Kijk daar naar en leer ervan. Het laat zien wat voor onderwerpen jouw lezers interessant vinden, of mensen liever naar een video kijken of een artikel lezen, en meer. Leg dus ook de statistieken van verschillende mailingen naast elkaar en vergelijk: zie je een stijgende lijn?

Tot slot

Een nieuwsbrief opzetten is iets groots, een structureel communicatiemiddel. Als je ermee begint, doe het dan ook góed. Investeer tijd en energie in het opzetten van een nieuwsbrief die aansluit bij jouw bedrijf en merk. Het gaat niet alleen om informatie verspreiden, het gaat ook om merkbeleving, ambassadeurschap, mensen ´mee´ krijgen.

 

 

Deze blog is geschreven door Linda van de Ven (Lindialoog). Linda helpt bedrijven hun communicatie professioneel op te zetten en uit te voeren. Hiervoor geeft zij advies, maar biedt ze ook abonnementen om bedrijven te ondersteunen met communicatie.


You might also like this

Ander nieuws over onze leden