Heldere blauwe luchten en andere ervaringen

Heldere blauwe luchten en andere ervaringen

augustus 4, 2014

Alweer één jaar aan het werk als zelfstandig (interieur)architect. Een jaar vol nieuwe plannen, nieuwe uitdagingen, nieuwe ervaringen, nieuwe ontmoetingen en nieuwe opdrachten. Er is wel eens door een verstandig iemand tegen mij gezegd dat mijn ontslag in een reorganisatie het beste is wat mij in deze crisis is overkomen en dat zou wel eens heel waar kunnen zijn!

Nieuwe opdrachten – nieuwe ontwerpen Mijn grootste vrees toen ik voor mezelf begon was ‘wat als iemand mij vraagt een dakkapel te tekenen …’ Wellicht een beetje arrogant, maar daar haal ik niet de voldoening uit die ik als (interieur) architect uit mijn projecten wil halen …  Gelukkig kreeg ik uit mijn netwerk al snel mooie opdrachten, in lijn met mijn oude werkzaamheden, maar nu helemaal voor en door mij alleen! Best wel spannend, maar een ervaren en verstandig ondernemer verzekerde mij dat je als zelfstandig ondernemer ‘de keuzes zelf, maar daardoor ook veel bewuster en gefundeerder maakt’. En daar heeft hij gelijk in gekregen!

Mijn eerste relatief kleine opdracht voor het Kennis- en informatiecentrum is een mooie, sfeervolle en representatieve plek geworden aan de centrale  hal van de Zuyd Hogeschool. Daarop volgende direct drie grote projecten: de 1e fase herinrichting van de faculteit Bèta, het Studiecafé met bijna 700 zitplekken en de herinrichting van de bibliotheek van de Zuyd Hogeschool worden op dit moment uitgevoerd en zorgen naast een mooi eigen portfolio ook voor een heleboel waardevolle praktijkervaring. Dit komt in de komende projecten goed van pas. De projecten hebben allen hun eigen identiteit en sfeer gekregen.

Nieuwe ervaringen Wat mij afgelopen najaar enorm intrigeerde waren de blauwe Nederlandse luchten. Mijn eerste werkplek, thuis, op de zolderetage heeft een groot raam en opeens zag ik deze bijzondere wolkenluchten. Ook in de auto op weg naar nieuwe opdrachtgevers en potentiële opdrachten vielen mij deze luchten op. Op zich waren deze luchten niet zo heel bijzonder, maar voor mij staat deze ervaring als een metafoor voor het openstaan voor nieuwe uitdagingen, nieuwe ontmoetingen, nieuwe ervaringen. Eén van deze leuke ervaringen was het filmpje van Omroep Brabant waarin ik in het kader van ‘starter van de week’ werd geïnterviewd. Leuk om te doen en om mee te maken!

Nieuwe ontmoetingen Ik dacht al veel mensen te kennen en dat het niet nodig zou zijn om mijn vertrouwde netwerk uit te breiden. Maar ik kwam er toch al snel achter dat mijn zolderverdieping toch ook wel een beetje eenzaam was. Dus ik moest erop uit en niet alleen naar opdrachtgevers of lunchen met oude bekenden, maar ook op zoek naar nieuwe inspiratie en samenwerkingen. Na een korte zoektocht kwam ik terecht op Strijp S, bij de inspirerendecoöperatie Founded by All. Geen hokjes-denken, niet alleen (interieur)ontwerpers, maar creatieve ondernemers op het raakvlak van design en techniek. Een mooie werkplek, maar vooral een plek voor inspiratie en co-creatie. Een plek met de faciliteiten om aan projecten te werken en waar ik ook in gesprek kan als het even niet zo lekker loopt. Een plek waar ik kan sparren, waar ik ongezouten kritiek krijg als ik iets raars heb bedacht en waar wordt gejuicht als ik een nieuwe opdracht binnenhaal. Kortom, een fijne plek voor een creatief ondernemer!

Nieuwe uitdagingen De grootste uitdagingen lagen vooral in het tijdig plannen van al mijn werkzaamheden, zonder dat de kwaliteit afneemt. Hier werk ik hard aan, op mijn eigen manier, geholpen door alle mensen die ik heb leren kennen de afgelopen tijd. Daarnaast blijft het een uitdaging om alle nieuwe opdrachten uit te voeren conform mijn visie ‘de identiteit, het gevoel en de beleving van de gebruiker centraal stellen en daarmee versterken’. Hier geloof ik in. Het afgelopen jaar heeft mijn vertrouwen hierin gesterkt. Ook in de toekomst zal ik nieuwe uitdagingen vol enthousiasme met beide handen aannemen om te doen wat ik het liefst doe: ontwerpen aan een Wonderful Day voor iedereen. Ik kijk uit naar alle mooie plannen en ontwerpen die nog komen gaan, ik kan niet wachten ….

Judith Muijtjens Wonderful Day design

Wonderful Day design ontwerpt ruimtes waarin de gebruikers verwonderd zijn over hoe prettig het is om er te verblijven. Meer weten? Kijk op de website van Wonderful Day design.


You might also like this

Ander nieuws over onze leden