Lean Startup

Lean Startup

juli 23, 2014

Binnen Founded by All worden veel ideeën omgezet naar nieuwe producten en diensten. Om de leden van FBA hierbij te ondersteunen, zal de Lean Startup methode nader worden uitgelegd en ingezet. De Lean Startup methode is een veelgebruikte methode om op een snelle en iteratieve manier producten te ontwikkelen. Hoewel deze methode gericht is op het ontwikkelen van digitale producten en diensten, kan Lean Startup ook worden ingezet bij het ontwikkelen van producten. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van digitale productie methodes zoals 3d-printen en lasersnijden.

14_Leapfunder-startupKISSmetric

De eerste bijeenkomst was Merien ten Houten van Leapfunder te gast. Merien is internet ondernemer en oprichter van Ilse en Nu.nl.

Zijn nieuwe startup Leapfunder introduceert een genetwerkte manier van financieren.

 1. Schrijf een businessplan (Tip kijk ook eens naar Plancruncher om snel iets op papier te zetten)
 2. Werf meerdere financiers die hun investering terugzien in obligaties. Leapfunder richt zich op investeringen tussen de €50.000 en € 250.000 en krijgt een percentage van de inleg.
 3. Ga aan de slag.
 4. Wanneer een grote financier langskomt worden de obligaties omgezet in aandelen. De financiers worden verenigd in een Stak, zodat deze financiers met een stem moeten spreken.

Leapfunder is echt een platform voor investeerders. Naast investeerders zijn er ook andere manieren om een product of dienst te financieren. Kijk voor een compleet overzicht van crowdfund platformen van Douw&Koren.


14_Leapfunder_BusinessPlan_1280x720

Daarna was het tijd voor een tweetal Founded By All startups om zichzelf te pitchen. Hiervoor werd de methodiek van het Business Model Canvas in het algemeen en het Value Proposition Canvas (VPS) in het bijzonder gebruikt. In het VPS staat centraal (zie meer info):

 1. Wat doet de gebruiker (Job)
 2. Waar voelt de gebruiker pijn bij het uitvoeren van deze taak (Pain)
 3. Hoe kan de pijn voorkomen worden door vernieuwing (Gain)

Maarten Kaaij presenteerde zijn Internet Scorecard Lite.

De Internet Scorecard in een VPS:

 • Een eigenaar van een webshop wil graag weten welke producten geld opleveren en gebruikt hiervoor Google Analytics.
 • Alleen genereert Google analytics zoveel data, dat door de bomen het bos niet meer wordt gezien.
 • De Internet Scorecard geeft een duidelijk overzicht welke onderdelen van de webshop, winst opleveren (Leaders), geld kosten (Bleeders), opkomen (Risers) en dalen qua omzet (Fallers).

Naast tips over de pitch werden er ook veel kansen gezien voor het business model wat het beste zou passen. Ook werd er gezamenlijk nagedacht over nieuwe features en verdienmodellen. De Internet Scorecard is gratis uit te proberen via hun website.

Daarna was het de beurt aan Gerard de Nooij van Ongehinderd.nl

Ongehinderd volgens de VPS:

 • Iemand met een handicap wil spontaan ergens naartoe.
 • Alleen is de toegankelijkheid van de plek niet duidelijk.
 • Met de Ongehinderd app: “Altijd voorbereid op pad? Nooit meer zoeken naar een toilet? Voel je thuis in iedere stad met Ongehinderd! We laten je toegankelijke restaurants, attracties en andere plekjes zien!”

Hierbij werd vooral de manier van het krijgen van nieuwe opdrachtgevers (gemeenten) en het vergroten van de community besproken. Ook kwam naar voren dat het essentieel is als ondernemer om een team van experts om je heen te hebben, die over de schouder meekijken met je business. Sluit je aan bij Ongehinderd via de app of website.


Aantal conclusies van deze eerste sessie waren:

 • Strakkere tijdsplanning pitches
 • Aftrap met inspirerend verhaal is belangrijk
 • Meer mogelijkheid om te oefenen met materie is gewenst

Doel is om FBA het platform voor de leden te maken waar ideeën snel worden omgezet naar een eerste prototype. De Lean Startup methode biedt daar een handige methode voor, om dit stapsgewijs aan te pakken.

Wil je meer weten over het ontwikkelen van producten en diensten via de Lean Startup methode, neem dan contact op met Detlef La Grand.


You might also like this

Ander nieuws over onze leden